Bunian Tdak Mahu Lpaskan Acab Tok Anjang Dedah 30 Ustaz Svdah Brbincang Dngan Bunian Tapi Gagal

Mist3ri kehil4ngan Mohamad Ashraf Hasan, y4ng svdah memasuki hari ke-11 ketika menyertai larian Gopeng Ultra Trail di Gva Tempurung, Per4k masih menjadi tanda tanya seluruh rakyat Malaysia y4ng bimbang dengan nasib y4ng menimp4nya.

Lebih menghibakan, vide0 rintihan ibu kepada pemuda berusia 29 tahun y4ng lebih mesra dengan sapaan Acap y4ng memanggilnya ketika menyertai pasukan mencari mengundang sebak netizen.

Kehilangan Acap sejak 23 Mac lalu juga telah menimbulkan pelbagai versi dalam kalangan netizen y4ng membincangkan punca dia ‘ghaib’ tanpa sebarang petunjuk termasuk dikatakan disembunyikan oleh bunian.

Tok Anjang masih belum berputus asa mencari Acap dan yakin dia akan ditemui.

Malah turut diceritakan pelbagai kejadian misteri berlaku kepada sukarelawan y4ng menyertai misi pencarian Acap di lokasi kejadian seperti diganggu makhluk halus serta penampakan kelibat serta pelbagai lagi.

Salah seorang sukarelawan itu, Amiruddin Daud, 58 ketika dihubungi mStar Online turut berkongsi pengalaman menyeramkan sepanjang beberapa hari misi pencarian itu.

Amiruddin atau lebih dikenali sebagai Tok Anjang berkata, ganggvan di dalam hutan sebenarnya adalah perkara biasa, tambahan pula ia menjadi tempat tinggal makhluk y4ng tidak dapat dilihat mata kasar manusia.

Enjin motosikal, lagu berentak Inang peneman pencarian Acap

Pun begitu kata Tok Anjang, ketika misi pencarian Acap, beberapa kenalannya y4ng turut mengikuti misi itu telah berhadapan dengan situasi cemas termasuk didatangi oleh seorang lelaki tua y4ng cuba memberi alamat tentang keberadaan Acap.

” Ada rakan Tok Anjang ni tidak percaya kepada perkara mistik tetapi akhirnya dia sendiri yang kena apabila didatangi seorang lelaki tua ketika kami sedang khusyuk membaca al-Quran dan berdoa agar diberi petunjuk oleh Allah.

Pada akhirnya kita berpegang pada satu bahawa misi kami adalah untuk membawa Acap pulang dengan selamat dan semua ganggvan ujian daripada Allah.

” Tidak mengesyaki apa-apa, lelaki itu mendekatinya dan cuba memberi petunjuk tentang keadaan dan tempat Acap disembunyikan sebelum menghilangkan diri..

Lelaki tua misteri.. 

” Lebih pelik tiada siapa di antara kami y4ng perasan akan kehadiran lelaki tua itu sebelum dia hilang dari pandangan rakannya itu,” ceritanya lagi.

Tidak cukup dengan itu, kata Tok Anjang, sepanjang berada dalam hutan terdapat kejadian mereka tiba-tiba disentuh pada bahagian kepala atau bahu.

” Terlihat kelibat makhluk mungkin biasa tetapi ketika mencari Acap kami pernah terdengar bunyi enjin motosikal serta lagu tradisional berentak Inang y4ng membuatkan kami saling berpandangan antara satu sama lain.

Kumpulan 30 ustaz masuk hutan bantu cari Acap

” Pada akhirnya kita berpegang pada satu bahawa misi kami adalah untuk membawa Acap pulang dengan selamat dan semua ganggvan itu anggap sahaja ujian daripada Allah,”

katanya y4ng mempunyai pengalaman luas dalam aktiviti mendaki gunung dan merentas hutan.

Bercakap mengenai misteri kehilangan Acap kerana disorok bunian, Tok Anjang tidak menolak kemungkinan itu kerana ia pernah berlaku sebelum ini.

Malah katanya, seramai 30 ustaz dan pakar dalam perubatan Islam telah dibawa masuk ke hutan tersebut dalam usaha membawa pulang Acap dengan selamat tetapi setakat ini masih gagal.

30 ustaz tampil membantu

” Mungkin ada y4ng kata ia mengarut tetapi bunian ini memang wujud dan ia juga makhluk ciptaan Allah…

Sebelum ini juga pernah ada kejadian dua minggu seorang lelaki hilang tanpa dikesan namun akhirnya dijumpai walaupun usaha mencari ditempat dia dijumpai dilakukan lebih awal lagi.

” Usaha adalah penting buat masa ini dan Alhamdulillah setakat ini sahaja 30 ustaz tampil membantu sama-sama masuk ke hutan, panjat bukit dalam misi mencari Acap.

” Beberapa siri perbincangan dengan bunian juga telah dilakukan, namun sehingga kini nampaknya usaha itu gagal kerana enggan melepaskan Acap,” katanya.

Acap dari Muar, Johor bersama 485 peserta lelaki dan perempuan y4ng lain memulakan larian dari Gva Tempurung bagi kategori 25 kilometer sebelum kehilangannya disedari oleh rakannya meskipun berada pada kedudukan 10 peserta teratas dalam pertandingan itu.

Sumber : rimba via celotehsaja